Znasz lepszego cwaniaka z okolicy?
[O1] Na mrozie wycieraczki działają ciężko lub wcale +sprysk
Zwiń
X
-
[O1] Na mrozie wycieraczki działają ciężko lub wcale +sprysk
Witam
Kolejny problem z wozem... jak jest bardzo zimno to wycieraczki drgną i przesuną się 5cm w górę i koniec... jak w momencie zatrzymania się im pomoże ciągnąc ramie zgodnie z kierunkiem pracy po szybie to idzą, silnik jakby cały czas pracował w momencie zatrzymania, jak mu pomagam to idzie dalej z moja pomocą. Tak samo dojeżdża wycieraczka do końca i wraca, trzeba jej pomóc. Tak kilka razy rozruszamy mechanizm i już działa dobrze. Jak jest cieplej to działa dobrze cały czas, szybko i wraca na swoje miejsce, nic nie hałasuje.
Co może spowalniać a wręcz blokować wycieraczki na mrozie? Lodu w około osi obrotu (tej widocznej z podszybia) nie ma oczywiście!
Za chwilę będę wymieniał podszybie na nowe i przy okazji można popatrzeć na mechanizm wycieraczek.
Tam musi być jakieś sprzęgło jeśli silnik pracuje przez zadany okres czasu a wycieraczki się zatrzymują i bez pomocy nie pójdą dalej. Może na jakiejś osi kręci się koło zębate (np na wałku jest nasadzone koło zębate ale wyrobiło się połączenie tych dwóch elementów i działa to jak sprzęgło takie). Nie wiem...
---------------
Czy wymontowanie głowic spryskiwaczy jest łatwe? Czyli to co wystaje z podszybia, mam nowe podszybie ale widać że spryskiwacze to osobny element jakoś tam zamocowany. Dzięki.+LPG Elpigaz IV gen :-)
-
-
Re: Na mrozie wycieraczki działają ciężko lub wcale +sprysk
Zamieszczone przez pepiczek
Za chwilę będę wymieniał podszybie na nowe i przy okazji można popatrzeć na mechanizm wycieraczek.
.
[ Dodano: Pon 08 Lut, 10 17:59 ]
Odnośnie sprysków mozesz miec kamień w koncówkach. Weź szpileczke i lekko zaatakuj "dziureczki" -
Komentarz
-
-
co do tematu to my mamy problem ze ściąganiem wycieraczek, tak jakby za słabo przylegały do szyby, czy ktoś ma podobne problemy ?
lub takowe miał?
PS. wycieraczki nic tu do tego nie mają wymieniane trzeci raz i nadal bez zmian:twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
-
Ok dzieki panowie, przeszukalem forum i znalazlem fotorelacje jak to zrobic. A wiecie co jest za oknem, qrfa zimno, wieje i pada. Garazu nie mam... super...
Tam musi dostawac sie woda i zamarza albo brud+skurcz metalu przez zimno dociskaja tak mocno ze juz silnik nie moze ruszyc. A niech ich szlag no.+LPG Elpigaz IV gen :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piratkaco do tematu to my mamy problem ze ściąganiem wycieraczek, tak jakby za słabo przylegały do szyby, czy ktoś ma podobne problemy ?
lub takowe miał?
PS. wycieraczki nic tu do tego nie mają wymieniane trzeci raz i nadal bez zmian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piratkaco do tematu to my mamy problem ze ściąganiem wycieraczek, tak jakby za słabo przylegały do szyby, czy ktoś ma podobne problemy ?
lub takowe miał?
PS. wycieraczki nic tu do tego nie mają wymieniane trzeci raz i nadal bez zmian
a nie należysz do tych "profesorów" co to jak tylko lekko przymrozi to zawsze odginają ramioma z wycieraczkami od szyby? :lol: :lol:
czasami sie zastanawiam co dla tych ludzi lepiej zrobic ...kupic po sezonie nowe pióra ( od biedy nawet w markecie za psi grosz) czy tez kupoac potem nowe ramiona w ASO :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pią 12 Lut, 10 17:54 ]
Zamieszczone przez pepiczekOk dzieki panowie, przeszukalem forum i znalazlem fotorelacje jak to zrobic. A wiecie co jest za oknem, qrfa zimno, wieje i pada. Garazu nie mam... super...
Tam musi dostawac sie woda i zamarza albo brud+skurcz metalu przez zimno dociskaja tak mocno ze juz silnik nie moze ruszyc. A niech ich szlag no.
Komentarz
-
-
Potwierdzam, miałem to samo w wakacje, do mechanizmu wycieraczek wlewa się woda, najczęściej z powodu pękniętego oringu. Trzeba wyjąć mechanizm z podszybia, wyjąć przpień prowadzący z tulei , wyczyścić, usunąć rdzę, przesmarować i złożyć. Trzpienie prowadzące powinny obracać się w ręce. Potem zmontować wszystko do kupy i naprzód.
Komentarz
-
Komentarz